Se på meteorsværm fra toppen af Brofelde

Foto: Steen Larsen.

Lørdag den 5. maj er der mulighed for, hvis ellers vejrguderne er flinke, at se meteorsværmen Aquariderne, når den gæster nattehimlen. I den forbindelse byder Obersvatoriet i Brorfelde på helt unikke muligheder for de interesserede.

Observatoriet i Brorfelde blev bygget i 1950’erne, da astronomer fra København søgte efter landets bedste sted at observere humlen fra. Og det er grunden til, at nattemørket er fredet i Brorfelde for at undgå den lysforurening som man kender det fra de større byer, hvor det er nærmest umuligt at se stjernerne på grund af lyset fra byen selv.

En hilsen fra Halley
Aquariderne viser sig som stjerneskud i maj og juli-august, og de støvpartikler, der forårsager meteorsværmen, kommer fra den berømte komet, Halley, som er synlig fra Jorden én gang hvert 76. år. Næste gang i år 2062. Det skal dog ikke forhindre den i at sende en hilsen til Jorden.

– Når en komet passerer forbi solen, frigiver den noget materiale, som med tiden bliver til et langt bånd af støv, der følger kometens bane. Aquariderne er med andre ord Halleys støvbånd. På Observatoriet glæder vi os til den flotte hilsen fra Halley og håber at rigtig mange vil komme forbi og opleve stjerneskuddene i nogle helt særlige omgivelser, siger astronom ved Observatoriet, Michael Lindholm.

Se med fra hængekøjen
Hvis man har lyst til at se med, kan det altså ske den 5. maj om aftenen i Brorfelde. Gæster melder deres ankomst i Værkstedsbygningen ved P-pladsen mellem 20.30 og 21.00. Herefter er der lagt op til en aften, hvor Observatoriets astronomiske guider tager alle med på en rejse ud i universet og fortæller om både rumsten og stjerneskud. Efter mørkets frembrud kan Aquariderne opleves fra hængekøjer, og hvis vejret er til det, kan der ses på den aktuelle stjernehimmel gennem teleskoper.

Billetprisen på 175kr for voksne (18år+) og 125kr for børn (3-17år) er inkl. varm vegetarisk astro-gryde. Gæster bør huske varmt tøj og andre ting til hygge, f.eks. Et liggeunderlag, klapstol og evt. termokande. Der er salg af kaffe/the og andre kioskvarer i begrænset omfang.

Skriv et svar