Kæmpebøde til Restaurant SURI: 24 mennesker blev syge efter reception

Restaurant SURI. Foto: Rolf Larsen.

Ifølge Fødevarestyrelsen blev 24 mennesker syge efter en reception efter at have spist mad, som blev leveret af Restaurant SURI i Holbæk.

Menuen lyder ellers som en drøm; Der blev serveret varmrøget laks, koldrøget hellefisk,
kartoffel-skinke-mayo, pulled pork miniburgere, gravad kalv, okserøget barbeque, to slags ost på pind og frugtfad med udskåret frugt.

Men der var mere i maden end hvad godt var, for flere af gæsterne ved receptionen blev syge med maveonde efter at have spist af maden.

Mange syge
Receptionen blev afholdt den 3. november sidste år. Efterfølgende henvendte en person sig til restauranten på vegne af fire personer. Fødevarestyrelsen kontaktede herefter receptionsholderen, der kunne fortælle, at der havde været 15-20 syge efter receptionen og at man havde givet besked om det til restaurant SURI.

Fødevarestyrelse fik herefter kontakt til 31 receptionsgæster og fik dermed kendskab til i alt 24 sygdomstilfælde.

Syge medarbejdere tilberedte maden
Af Fødevarestyrelsens Kontrolrapport d. 8. november 2017 fremgår det, at flere syge medarbejdere hos Restaurant SURI havde været med til at tilberede maden til receptionen.

Restauranten har selv til Fødevarestyrelsens kontrollant oplyst, at der var 8 personer, som deltog i tilberedningen af maden til receptionen.

En af disse medarbejdere var sygemeldt med diarré om mandagen frem til kl. 18 og mødte på arbejde om onsdagen, hvor vedkommende deltog i tilberedningen af de 8 småretter til receptionen. Der var der gået 40 timer fra symptomerne var ophørt.

En anden medarbejder var syg om torsdagen den med maveonde, og vedkommende mødte op dagen efter, men blev sendt hjem efter tre timer, da der ikke var brug for arbejdskraften. Også denne person har deltaget i
tilberedningen ved at klargøre service og lignende. Disse to medarbejdere har efterfølgende fået konstateret norovirus genogruppe I, der populært sagt resulterer i “Roskildesyge”.

En tredje medarbejder blev syg mellem fredag kl. 14.30 og lørdag morgen. Vedkommende havde med receptionsmaden at gøre onsdag og det halve af torsdag, men ikke fredag, hvor vedkommende var i restaurant Maskinværkstedet.

Kæmpebøde
Fødevarestyrelsens undersøgelser viser, at der var en signifikant forøget risiko for sydom ved indtagelse af to af småretterne, som blev serveret ved receptionen. De to retter var “koldrøget hellefisk” og “pulled pork miniburgere”.

Episoden resulterede i en sur smiley og en bøde på 60.000 kroner for det Fødevarekontrollen kalder “markedsføring af sundhedsskadelige fødevarer”.

SURI har strammet op
Da Fødevarekontrollen var forbi restauranten igen den 31. januar, kunne kontrollanten konstatere, at der nu var kommet styr på hygiejnen. I rapporten fra besøget kan man således læse kontrollantens bemærkning: “Fulgt op på bøde fra forrige kontrolbesøg. Forholdet er bragt i orden. Følgende er
kontrolleret uden anmærkninger: Virksomheden har strammet op på procedure vedrørende syge personaler og hvor længe de skal være sygemeldte.”
og “Ansatte der tilvirker fødevarer er behørigt
instrueret i håndtering af fødevare og retningslinjer vedrørende sygdom.” Dermed fik restaurant SURI igen en glad smiley.

Dokumentation: Kontrolrapport fra Fødevarestyrelsen 08.11.2017

2 kommentarer

  • Avatar Tayfun

    Det er utroligt man bringer dette som nyhed når det er sket i november 2017 sover medierne i timen eller hvad????

  • Avatar Lars O.

    Jeg er da glad for at det kom frem, at virksomheden Suri ikke vidste hvordan man skal forholde sig når medarbejderne i køkkennet har tyndskid og derfor kan smitte kunderne. i artiklen kan man også læse at Suri nu har fået styr på hvordan de skal forholde sig hvis det sker igen. Og det er jo godt. Men altså det blev først verificeret i af myndighederne ved et besøg i slutningen af januar og det jo IKKE længe siden.

Skriv et svar