Lokalt fund på top-ti over Danefæ-fund

Foto: dk4
To sværd fra Tuse Næs er med i top ti over de mest interessante Danefæ-fund i 2017.

De to bronzealdersværd blev fundet i starten af 2016 af Brian Lundsberg fra Gislinge, da han med sin metaldetektor søgte på markerne ved Bognæs. Pludselig gav detektoren udslag og den første del, af de to knækkede sværd var registreret. Efter de første fund, kontaktede han Per Lars Christiansen, som hjalp til med at lede efter resten af sværdene.

Fundet er et helt usædvanligt fund af to forskellige typer sværd fra den ældre bronzealder. Fra samme periode er der gjort mange rige fund, hvor Solvognen er det mest kendte. Ligesom på Solvognen, er skæftet på det ene sværd smykket med kunstfærdige spiraler. Normalt har man antaget at fundene fra bronzealderen er nedlagt i moser, men disse to sværd er med til at rykke ved opfattelsen af mosefund. Ser man nøje efter i fundhistorierne, kan de lige så godt være nedlagt ved kilder. Det ser ud til at være tilfældet med dette nye fund fra Tuse Næs.

De to sværd er hver ca. 80 cm lange, men er desværre fundet i flere stykker. Til gengæld er begge sværdskæfter yderst velbevarede i al deres skønhed.

Top ti på tv
Fredag d. 26. januar vil tv-kanalen dk4 offentliggøre en top 10-liste, som man har udarbejdet sammen med Nationalmuseet over de mest interessante Danefæ-fund i 2017.

Med på listen er også fundet ved Bognæs, men hvilken placering fundet får på listen, kan man se fredag kl. 20.55 på dk4.

Listen var ment som en fagligt funderet ”spøg” tilbage i 2010, men har nu udviklet sig til at blive en med spænding ventet tradition for dk4´s mange arkæologiinteresserede seere.

This slideshow requires JavaScript.

Skriv et svar