Nu kommer ny sygeplejerskeuddannelse til Holbæk

Foto: Region Sjælland.


Uddannelses- og Forsknignsministeriet har i dag godkendt oprettelsen af en sygeplejerskeuddannelse i Holbæk.

Det er uddannelsesstedet Professionshøjskolen Absalon (indtil 1. august 2017 University College Sjælland), som har søgt om tilladelse til at oprette uddannelsen.

Uddannelsen får et særlig fokus på at skabe bedre sammenhæng mellem sygeplejen på sygehusene og i kommunerne med patienten i centrum.

Professionshøjskolen Absalon har sammen med Holbæk Sygehus og Holbæk, Odsherred, Kalundborg og Lejre kommuner lagt et stort arbejde i at udforme visionen og de overordnede rammer for uddannelsen. Uddannelsen placeres i Holbæk for at afhjælpe manglen på sygeplejersker i Nordvestsjælland.

Godkendelsen glæder bestyrelsesformand for Professionshøjskolen Absalon Hans Stige:

– Bestyrelsen anser det for en kerneopgave for Absalon at være til stede i hele Region Sjælland og udbyde uddannelse, hvor der er behov. Vi er derfor utroligt glade for, at ministeren har taget godt imod det her nye tiltag i Holbæk, hvor vi har arbejdet tæt sammen med både sygehuset og de nærliggende kommuner for at finde en løsning på manglen på sygeplejersker. De unge i Nordvestsjælland får dermed endnu en uddannelsesmulighed ud over den diplomingeniøruddannelse i bioteknologi, som Absalon åbnede i Kalundborg i sommeren 2017.

Et sammenhængende sundhedssystem
Direktør i Center for Sundhed og Social på Professionshøjskolen Absalon Daniel Schwartz Bojsen ser et stort potentiale i uddannelsens nye tilgang til tværsektoriel praktik, der kan komme til at danne forbillede for et bedre samarbejde i sundhedsvæsenet med fokus på patientens behov.

– I dag er det en udfordring, at helhedssynet på den enkelte patient kan falde på gulvet mellem det regionale og kommunale sundhedsvæsen. Derfor skaber vi nu en helt ny kobling i kraft af en uddannelse, der i højere grad skal følge den enkelte patient. Ideelt set skal en studerende i praktik prøve at følge fru Hansen fra den medicinske afdeling på Holbæk Sygehus og hjem til plejeboligen i Lejre, hvor den studerende får et indblik i den kommunale pleje og de lokale muligheder for at deltage i aktiviteter og netværk, siger han og forestiller sig, at andre sygeplejerskeuddannelser kommer til at bruge erfaringerne fra Holbæk aktivt i arbejdet for at skabe et stærkere sammenhængende sundhedsvæsen.

– Holbæk-modellen kan komme til at danne skole for fremtidens sygeplejersker, der i højere grad skal tilrettelægge individuelt tilpassede plejeforløb og kunne inddrage eksempelvis pårørende og lokale foreninger, der tilbyder netværk og aktiviteter, der har stor betydning for patientens samlede livskvalitet.

Sygehus glæder sig
I Holbæk ventes en del af undervisningen kommer til at foregå på Holbæk Sygehus, der ser en stor fordel i at engagere en ny type af sygeplejersker i Nordvestsjælland. Vicedirektør for Holbæk Sygehus Aase Bjerring siger:

– Vi glæder os til at byde de nye sygeplejestuderende velkommen til vores forsknings- og læringsmiljø, hvor der er garanti for masser af faglige udfordringer. Efterspørgslen på sundhedsuddannelser, der fokuserer på sammenhæng i patientforløbet, vil stige de kommende år, og vi er sikre på, at Holbæk Sygehus’ erfaringer med at arbejde på tværs af sektorer vil komme de studerende til gode, siger vicedirektøren, der også oplever opbakning fra de faglige organisationer, såsom Dansk Sygeplejeråd, der også er med i styregruppen for uddannelsen.

Også i kommunerne er der stor interesse for projektet og lige nu er Holbæk, Odsherred, Kalundborg og Lejre kommuner med i styregruppen for projektet, og det ventes, at omkringliggende kommuner vil oprette praktikaftaler.

– Vi er rigtig glade for, at der nu igen kommer en sygeplejeuddannelse i Holbæk. Det vil styrke uddannelsesmiljøet i hele Nordvestsjælland og give endnu flere unge mulighed for at tage deres uddannelse lokalt. Samtidig kan det imødekomme vores behov for også i fremtiden at kunne rekruttere dygtige medarbejdere til at løse kommunens velfærdsopgaver, siger Ulrich Schmidt-Hansen, der er koncerndirektør i Holbæk Kommune.

Forventer mange ansøgere
Sygeplejerskeuddannelsen er i forvejen en af de mest søgte uddannelser herhjemme, og mange studerende fra det nordvestsjællandske pendler allerede nu til f.eks. Roskilde eller Slagelse for at tage deres uddannelse. Derfor forventes det, at mange vil søge den nye uddannelse i Holbæk.

Uddannelsen i Holbæk er godkendt til 60 sygeplejerskestuderende årligt. De 60 studerende forventes at blive fordelt på et sommerhold og et vinterhold med hver 30 studerende.

Vil man søge uddannelsen, er der deadline for kvote 2 den 15. marts, mens kvote 1 skal søges senest 5. juli. Daniel Schwartz Bojsen forventer, at der vil være mange interesserede ansøgere.

Håber studerende bliver boende
Direktør i Center for Sundhed og Social på Professionshøjskolen Absalon Daniel Schwartz Bojsen håber, at den nye uddannelse vil være med til, at få de studerende til at blive boende i området, når de er færdiguddannede:

– Har man taget sin uddannelse i Holbæk, er det også her i området, man får et netværk og måske bliver boende. Flytter man væk for at studere, vil det ofte medføre, at man ikke vender tilbage, og det er en væsentlig årsag til, at vi på Professionshøjskolen Absalon arbejder for at sikre, at uddannelse når ud i alle dele af regionen.

Skriv et svar