Over 900 i Holbæk har type 2-diabetes uden at vide det

Arkivfoto: PublicDomainPictures / Pixabay

I Holbæk Kommune går 967 personer, i følge Diabetesforeningen, rundt med type 2-diabetes uden at vide det, og 4837 skønnes at være på vej til at udvikle sygdommen. Diabetesforenignen opfordrer til, at alle lader sig teste for sygdommen.

Type 2-diabetes udvikler sig typisk så langsomt, at mange ikke mærker det. Hvis man går rundt for længe med ubehandlet diabetes, forøges risikoen for at få alvorlige følgesygdomme som blodpropper, blindhed, nyresvigt og fodsår, som i værste tilfælde kan ende med amputation.

– Type 2-diabetes er i voldsom vækst, og om kun 13 år vil 430.000 danskere have sygdommen. Allerede nu er der 60.000 danskere, der har sygdommen uden at vide det. Det er alvorligt, for uden behandling er type 2-diabetes livsfarlig, siger Diabetesforeningens administrerende direktør Henrik Nedergaard.

Hver tredje har følgesygdomme
Antallet af danskere med type 2-diabetes er fordoblet på ti år, og tallet bliver ved med at stige. Da diabetes udvikler sig langsomt, er der mange som har symptomer uden at handle på det. De fejltolkes ofte som alderstegn eller almindelige skavanker, men det er vigtigt at være opmærksom.

Alt for få danskere kender symptomerne på type 2-diabetes og deres egen diabetesrisiko. Hver tredje person, der får diagnosen, har forinden udviklet en alvorlig følgesygdom, fordi de har gået alt for længe med ubehandlet type 2-diabetes. Derfor er det helt nødvendigt, at flere opdager type 2-diabetes tidligere, siger Diabetesforeningens administrerende direktør Henrik Nedergaard.

I Holbæk har 3225 allerede diagnosen type 2-diabetes.

Almindelige symptomer
– Træthed
– Øget tørst og væskeindtag
– Hyppig vandladning
– Dårlig sårheling

Diabetesforeningen: alle bør lade sig teste
På tirsdag, d. 14. november, er det Verdens Diabetesdag og her kan alle få testet deres risiko for at udvikle type 2-diabetes, der uden behandling er livsfarlig, og derfor opfordrer Diabetesforeningen alle til at lade sig teste.

Sidste år på Verdens Diabetesdag sidste år fik 4 ud af 10 testede personer besked på at gå til lægen, fordi de havde høj eller meget høj risiko for at udvikle type 2-diabetes. Den høje risiko er overraskende for mange, fordi de færreste kender risikofaktorerne for eksempel, at type 2-diabetes er arvelig, og at risikoen stiger med alderen.

Tag risikotesten
Risikotesten består af 7 simple spørgsmål, som placerer folk i en risikogruppe. Testen er udviklet af forskere på Diabetes Research Centre på Leicester Universitet i England.

På Verdens Diabetesdag er der arrangementer fordelt over hele landet, hvor alle kan få testet deres risiko. Få vejledning om type 2-diabetes og find ud af, hvordan man forebygger, og hvordan man lever godt med sygdommen.

I Holbæk tilbydes testen hos:

Holbæk Løve Apotek, Labæk 4-6 (kl. 10-12 og 15-17)
Arrangører: Holbæk Løve Apotek og Diabetesforeningen i Holbæk.
Tilbydes risikotest: Ja

Holbæk Elefant Apotek, Ahlgade 32 (kl. 10-12)
Arrangører: Holbæk Elefant Apotek og Diabetesforeningen i Holbæk.
Tilbydes risikotest: Ja

Risikotesten kan også findes på www.diabetes.dk/testdigselv

Skriv et svar