28. marts 2024

Grafik: Sanalinsan/Rolf Larsen

Redaktionen har modtaget nedenstående læserbrev:

Sandheden Om Holbæk Kommunes Økonomi

I By & land på side 22 d. 7.11 er der indrykket en annonce med ovennævnte overskrift.
Det er altid dejligt med SANDHEDEN. Allerførst tænker man lidt over, hvem der har indrykket denne annonce. Der er et billede af den nuværende borgmester med en rulle papir i hånden.
Måske de papirer, som indeholder sandheden ??

Annoncen må man formode være indrykket af Venstre Holbæk eller måske af borgmesteren personligt ?

Og så kører det ellers afsnit for afsnit med de udmeldinger, som af og til – og igen gentages –
2000 nye tilflyttere, 640 nye arbejdspladser, byggerier ad libitum, kan man forstå.
Og det berømte tal : 29 mio i overskud i 2017 (altså i ”forventet” forstås) – idet det jo ikke vil komme for en dag før efter valget – så det er jo meget ”bekvemt”.

Rammen for service og velfærd (som Folketinget har udstukket) vil blive udnyttet fuldt ud. Der vil blive betalt af på gælden, der vil blive genopbygget en kassebeholdning i en størrelsesorden på 4 x den beholdning, som vi (måske) står med nu.

Anlægsniveauet vil ligeledes blive højere (160 mio kr. i snit om året over de næste 4 år). Det kunne jo næsten blive til 2 ekstra Sportsbyer !

Man budgetterer ikke med salg af ejendomme og arealer, men har store indtægter i vente til positiv konsolidering.

Hvilke ”store indtægter” kan det mon være ??

For i samme åndedrag skriver man, at der ligger store salgsindtægter og venter – særligt ved salg af Holbæk Have !!?

Jamen, det var jo lige 3 linjer højere oppe, at man skrev ”Vi budgetterer ikke med salg af ejendomme og arealer”.

Dette sammensurium af rod og udtalelser skriger til himlen !

Det viser en total mangel på overblik og ledelse. Mange har ”skylden” for, hvor grotesk dårligt det er gået og går for Holbæk Kommune, MEN der er en person, som ikke kan (og ikke bør) fraskrive sig ”skylden”, og det er den siddende borgmester.

Ligegyldigt hvor ofte han gentager sine ”magiske” trylleord, og giver andre eller samfundet skylden, SÅ ER ANSVARET HANS.

Til sidst i Sandhedens Papir skriver man, at en ”kæk avisoverskrift” har forsøgt at gøre Holbæk til en fattig kommune. (”Så sent som i sommer vurderede Økonomi- og Indenrigsministeriet, at vi ikke tilhørte kategorien af vanskeligt stillede kommuner. Det gjorde 34 andre kommuner til gengæld”).
Det er jo IKKE sandt.

I oktober i år besluttede Økonomi- og Indenrigsministeriet, at en kommune som Holbæk skulle sende dokumentation for forbedring af likviditeten til samme ministerium hver 3. måned i stedet for blot at få et brev med en ”advarsel”. Dette skal gøre det synligt, om en kommune træffer de rette beslutninger for at rette op på tingene.

Årsagen til at man skal lave denne indberetning hver 3. måned hænger næppe sammen med, at ministeriet sidder og keder sig, og så lige satte sådan et nyt tiltag i søen.

Nej, det er selvfølgelig, fordi Holbæk Kommune på næsten alle parametre er totalt i bund.
I næsten enhver sammenligning nr. 98 ud af 98 mulige.

I de sidste 3 linjer i Sandhedens Papir står: ”Vi har mange muligheder i Holbæk Kommune. Lad os rette fokus mod dem og gribe ud efter dem”.

Og dette kan jeg tilslutte mig af hele mit hjerte !!!

Hanne Duelund Larsen
Salvigvej 12
4305 Orø