19. april 2024

Søndag d. 23. august kan man bl.a. se dette smukke veteranfly i Andelslandsbyen Nyvang. PRfoto.
Søndag d. 23. august kan man bl.a. se dette smukke veteranfly i Andelslandsbyen Nyvang. PRfoto.
I Andelslandsbyen Nyvang har man længe kunnet opleve, hvordan Zonen før i tiden reddede menneskeliv og med Andelslandsbyens nye zoneredningsfly har man udvidet med Zonens gerning i luften.

Det har givet anledning til et nyt arrangement søndag den 23. august, hvor Andelslandsbyen indbyder veteran- og modelfly til landsbyens nye hangar og landingsbane. Det bliver en dag med oplevelser for de historie- og teknikinteresserede, der kan opleve mange gamle, smukke fly lande og lette. Dagen vil også byde på modelflyveopvisning.

Andelslandsbyens første veteranfly er et KZ-3 zoneambulancefly fra 1946. Flyet vil, ganske levende, kunne demonstrere, hvordan man afhentede patienter på Danmarks småøer, og dermed sparede dem for en lang sejltur og bølgegang.

I hangaren vil de besøgende kunne følge med i det daglige arbejde med flyet, og nyde den elegante maskine, når den triller ud på den nyanlagte startbane, og stryger til vejrs. Hangaren er doneret af Ellehammerfonden og opført at Andelslandsbyens frivillige i flylauget, der gerne byder flere hænder velkommen i det spændende arbejde med at levendegøre Zonens redningsarbejde i luften.

Oprindeligt var der fire zoneredningsfly i Danmark. Det restaurerede fly i Andelslandsbyen er ”Fynboen”, der havde base i Beldringe. Ud over patienttransport fløj man med kighostepatienter, der fik lindret hosten af opholdet i den tynde luft. Men flyet ydede også god hjælp i isvintre, når man løb tør for forsyninger på de mange småøer. Zoneambulanceflyene fløj frem til midten af halvtredserne, hvor deres opgave blev overtaget af helikoptere.

Dagens program byder bl.a. på official indvielse af flyhangar og velkomst til ambulanceflyt KZ-3 kl. 11.00 og herefter vil veteranfly ankomme til pladsen i løbet af de næste par timer og i løbet af eftermiddagen vil der være fremvisning af flyene – og evt. demoflyvninger.

Hele programmet kan ses på www.andelslandsbyen.dk