28. marts 2024

En af adspredelserne under besættelsen var en tur i biografen.

En af adspredelserne under besættelsen var en tur i biografen.
En af adspredelserne under besættelsen var en tur i biografen.
Biografannoncer fra Holbæk Amts Avis, 8. august 1940.
Biografannoncer fra Holbæk Amts Avis, 8. august 1940.
I vores serie om Holbæk under besættelsen, skal vi denne gang se på en af de adspredelser der var, nemlig turen i biografen.

Med besættelsen var det slut med at vise engelske og franske film. Senere i besættelsestiden – 1. januar 1943 – blev det også forbudt at vise amerikanske film i biograferne. Der var til gengæld ikke mangel på tyske film.

En sådan film var f.eks. “Kampflyver DIII-88″, som i august 1940 blev vist i Kino-Teatret i Smedelundsgade.

I Holbæk Amts Avis den 8. august 1940 er der en annonce for “Kampflyver DIII-88″. Om filmen står der “Aktuel spændende flyverfilm. forrygende sensationer, kamp.” Filmens to stjerne var skuespillerne Otto Wernicke og Chr. Kayssler.

I samme avis’ omtale af filmen står der, at “Filmen skal være særdeles spændende” og avisen citerer Aftenbladets anmeldelse: “Forbløffende fotografering – glimrende typer og udemærkede kunstnere – en spædning, der er ligefrem uudholdelig”.

Filmen, der betragtes som en nazistisk krigs- og propagandafilm, havde haft Danmarkspremiere den 19. december 1939, men fik først premiere i Holbæk d. 9. august året efter.

Omtale af "Den lille Vildkat" i Holbæk Amts Avis, 8. august 1940.
Omtale af “Den lille Vildkat” i Holbæk Amts Avis, 8. august 1940.
Samme dag som Kino-Teatret viste “Kampflyver DIII-88″ kunne man i Holbæks anden biograf, Grand Teatret se den amerikanske musical “Den Lille Vildkat” med Gloria Jeans i hovedrollen, som den fattige pige, der bliver inviteret med til en sommerlejr for piger fra velhavende familier. Først bliver hun drillet på grund af sin baggrund, men så beslutter hun sig for at vise de snoppede rige piger, at hun er ligeså god som dem.

“Den Lille Vildkat”, havde ligesom “Kampflyver DIII-88″ haft danmarkspremiere i december året før.

Danske film var – selvfølgelig – meget populære. Specielt lystspil med store stjerner som Liva Weel, Marguerite Viby, Ib Schønberg og Osvald Helmuth.

Biograferne
Der var flere biografer vores område under besættelsen. I Holbæk var der to, Grand Teatret og Kino-Teateret. Men også rundt omkring i omegnens andre byer var der biografer, bl.a. i Jyderup og Tølløse.

Om Kino-Teatret
Kino-Teatret lå i Smedelundsgade nr. 22 og havde 265 pladser.

På hjemmesiden Biografmuseet.dk kan man læse, at biografdirektøren William Claudi i 1905 kom fra Aalborg til Holbæk, hvor han overtog Hotel Postgården. I 1922 solgte han Postgården og åbnede Kino-Teatret i Smedelundsgade.

Biografen eksisterede frem til 1947, hvor “Det Ny Kino” åbnede i Vimmelskaftet – i dag kender vi “Det Ny Kino” som Holbæk Teater.

William Claudi døde d. 23. december 1947.

Jyderup Kino
også i Jyderup var der biograf under besættelsen.

I 1936 åbnede Robert Freese Jyderup Kino. Biografen havde 200 pladser og var placeret lige ovrfor jenbanestationen.

Robert Freese var i øvrigt direktør indtil 1970. Først i 1994 lukkede biografen. Ifølge Biografmuseet.dk skete det da Jesper Christiansen, der som 16-årige havde overtaget biografen tre år tidligere, valgte at stoppe på grund af videreuddannsel.

Et forsøg på at drive biografen videre som foreningsbiograf mislykkedes.

Serie: Holbæk Under besættelsen
Dette er en del af vores serie “Holbæk under besættelsen”. I tekst, billeder og video, sætter vi fokus på Holbæk og omegn i årene 1940-45.

Oversigt over seriens indlæg