28. marts 2024

Arkivfoto: Rolf Larsen.

oroe-faerge-foto-rolf-larsenNår Udvalget for Klima & Miljø i dag holder møde, er der to af punkterne på dagsordenen, som handler om Orø.

Det ene punkt handler om tilladelse til helårsbeboelse i sommerhuse på Isefjordens Perle.

Det er generelt forbudt, at benytte sommerhuse til helårsbeboelse, men der er en række undtagelser og i december sidste år vedtog folketinget, at ændre planloven for at understøtte en gunstig udvikling på de små øer. Ændringen betyder, at byrådet fremover kan give tilladelse til, at sommerhuse på Orø kan udlejes som helårsboliger. Hidtil har det nemlig udelukkende været muligt at give tilladelse til ejere af sommerhuse, men det er altså lavet om, så det fremover også bliver muligt, at give tilladelse, så lejere kan benytte sommerhuse på Orø som helårsbeboelse.

I dag er der ca. 300 helårsboliger og ca. 1000 sommerhuse på Orø. I ca. 200 af sommerhusene er der beboere, der har personlig tilladelse til at benytte sommerhuset som helårsbeboelse, heraf er ca. 20 tidsbegrænsede. Der er således potentielt ca. 800 sommerhuse, der kan komme i spil som helårsboliger. Dog fragår de sommerhuse der ikke er helårsegnede.

Indbyggertallet på Orø er faldende. Der bor i dag ca. 850 indbyggere på Orø, hvor der i 2006 var over 900 indbyggere. Det generelle fald i indbyggertal dækker over, at der i perioden er sket en stigning i antallet af personer over 60 år, mens antallet i de øvrige befolkningsgrupper er faldet.

I forslaget vil lejerne skulle følge den praksis, der er for ejere af sommerhuse og her gives dispensation til helårsbeboelse normalt for en 5-årig periode, med mulighed for forlængelse, hvis ansøger fortsat lever op til betingelserne. Ifølge forslaget gives tilladelse bl.a. når beboeren i sommerhuset er erhvervsaktiv og deltager aktivt i lokalsamfundet.

Når sagen har været behandlet i Udvalget for Klima og Miljø, skal den vedtages i Byrådet.

Pensionistrabat på Orøfærgen
Sidste år var der ekstraordinært pensionistrabat på Holbæk-Orø overfarten i julen. Som vi dengang skrev, har det været en stor succes og nu bliver rabatten udviddet.

I et forslag, som forventes vedtaget på dagens møde i Udvalget for Klima & Miljø, vil der fremover i perioden 1. november til 1. marts bliver indført en permanent rabatordning til pensionister, der tager en almindelig personbil med ombord på Orøfærgen.

At det kun bliver i vinterhalvåret skyldes, at der en af færgens hovedindtægtskilder er sommersæsonens turister, og der er stort set ikke leding kapacitet til flere biler i juli. Da færgen allerede har en meget høj belægning i sommerperioden vurderer kommunens administration, at en tilsvarende pensionistrabat i sommerhalvåret ikke vil medfører nogen økonomisk gevinst, snarere det modsatte i forhold til turister, som betaler fuld pris.

Ligeledes har færgen allerede en sommerhusrabat, hvor sommerhusejere kan få en vis rabat.

For at det er økonomisk rentabelt for Orøfærgens økonomi, så skal rabatprisen være 25,00 kr. for en enkeltbillet og 44,00 kr. for en returbillet. Og den vil gælde for alle pensionister, uansæt bopæl. Billetprisen vil blive fastsat en gang årligt.

3 thoughts on “Orø: Helårsbeboelse i sommerhuset og pensionistrabat på færgen

  1. det lyder da som en god ide med færgen og håber for de mange mennesker der gerne vil bo på orø kan bo i et sommerhus så befolkning kan vokse med børnefamilier

  2. Hvis vi kunne bo i sommerhus hele året ville vi måske Være interesseret i at flytte til orø..

Comments are closed.