25. april 2024

Holbaekonline.dk skrev tidligt mandag aften, at turistbutikken på Holbæk Museum skal lukkes. Det bekræftes af Holbæk Erhvervsforum.

I en pressemeddelelse udsendt efter Holbaekonline.dk skrev om lukningen hedder det:

“Som led i den strategiske udvikling på turismeområdet i Holbæk har bestyrelsen i Holbæk Erhvervsforum netop besluttet at lukke turistbutik, -information og -café på Holbæk Museum med virkning fra 1. januar 2016. Beslutningen imødekommer et udbredt ønske fra turismeerhvervet i kommunen om en ny prioritering af midlerne på turismeområdet.”

Holbæk Erhvervsforum overtog fra 1. januar 2012 ansvaret for turismeudviklingen i Holbæk og man valgte at udlicitere den fysiske turistservice til Holbæk Museum, som i dag er en del af Museum Vestsjælland. Men en nylig evaluering af den prioriterede indsats – foranlediget af turismeerhvervet i Holbæk og iværksat af bestyrelsen i Holbæk Erhvervsforum – har vist, at der er et ønske om at gå nye veje indenfor branchen.

– Vi har haft et rigtigt godt samarbejde med museet gennem de seneste tre år. Men tingene udvikler sig jo konstant, og i dag stilles der andre krav til serviceringen af turisterne end for blot tre år siden. Vi har således lyttet til, at turistaktørerne her i kommunen efterspørger en større indsats på de elektroniske platforme og flere midler til produktudvikling og markedsføring. Samtidig er det en kendsgerning, at turister i dag træffer deres beslutning om rejsemål på nettet, og ikke som tidligere ved at besøge et turistbureau. Endvidere bliver turisterne, som kommer hertil, serviceret ude hos aktørerne på overnatningsstederne og attraktionerne. Med det in mente er der god ræson i at kigge på, hvordan vi sikrer en tidssvarende service, udvikling og prioritering af ressourcerne – også i fremtiden, forklarer Kenny Jensby, direktør i Holbæk Erhvervsforum.

Ifølge Kenny Jensby frigøres der knap en halv million kroner ved at stoppe turistaktiviteterne på museet. Det svarer til mere end 1/3 af det kommunale tilskud, som Holbæk Erhvervsforum modtager til turismeindsatsen. Hvordan disse midler specifikt skal udmøntes, afklares nu i en dialog mellem turistaktørerne og Holbæk Erhvervsforum. Men et fokusområde er blandt andet elektronisk pakketering, ligesom en optimering af hjemmesiden visitholbaek.dk står højt på prioriteringslisten.

Mulighed for at udnytte synergier konstruktivt
En af de ting, som turistbutikken har stået for, er salget af HolbækGavekortet. Det vil Holbæk Erhvervsforum nu sikre fortsat sælges fra et centralt sted i byen. Men om det fortsat bliver på museet, eller via en anden operatør skal afklares i nær frmtid.

– En mulighed kunne også være, at indsatsen på turismeområdet – med Holbæk Erhvervsforum som et omdrejningspunkt – i endnu højere grad tænkes i sammenhæng med indsatsen i Handelsstandsforeningen, den nye eventfond, kommunens kultur- og fritidssekretariat og det kommende Holbæk Byforum. Ja, måske kunne man ligefrem tænke i en fælles butik og information, hvorfra blandt andet vores salg af HolbækGavekort kunne ske, og hvor de mange synergier – på tværs af alle os der arbejder med at skabe attraktive oplevelser for borgere og gæster – kunne udnyttes mere konstruktivt. Hvorvidt et sådan scenarie kommer i spil afhænger dog af den kommende politiske beslutning omkring realiseringen af Holbæk Byforum, fastslår Kenny Jensby.

Museet anerkender erhversforum
Det er med vemod, at Holbæk Museum har modtaget beslutningen om at lukke turistbutikken:

– Vi har været glade for at drive den fysiske turistservice her på stedet, ligesom vi har oplevet et godt samarbejde med Holbæk Erhvervsforum. Det er også vores indtryk, at både turister og byens borgere har været glade for den service, vi har tilbudt. Vi anerkender dog Holbæk Erhvervsforums ønske om en anden prioritering af midlerne og tager beslutningen til efterretning, fortæller Eskil Vagn Olsen, museumsdirektør i Museum Vestsjælland.

1 thought on “Erhvervsforum om lukning af turistbutik: I dag stiller turisterne andre krav

  1. Ja og det er jo praktisk for Holbæk Erhvervsforum og VisitHolbæk at de rykker ind i lokaler der ejes af den liberale mediekoncern Sjællandske medier A/S. Nogle kommuner har taget beslutningen om helt at lukke for deres turistkontorer fordi de har fundet ud af at møde turisterne der hvor de er….

    Iøvrigt underligt at der i Klosterstræde lå 3 aktører lige ved siden af hinanden: Holbæk museum, VisitHolbæk og Kirkens Korshær. De to første arbejder professionelt med formidling – men det var kun Kirkens Korshær som brugte QR-koder som brugerne kunne scanne med deres smartphones/tablets…

    Den nuværende turistchef var tidligere kommunikationsdirektør i Holbæk kommune og blev omplaceret efter “Tornhøjskandalen”.

    Tidligere sad både turistchefen og HE/Væstfabrikken i lokaler ca. 3 km uden for centrum:
    – Måske ikke det mest oplagt sted at møde turisterne…

    Kigger man på personsammensætningen i Holbæk erhvervsforum, Byforum og VisitHolbæk er der er del person-sammenfald. Uanset hvad så er det skatteyderne som betaler gildet…
    Sjællandske medier A/S nyder godt at den lokale opbakning fra byrådet og den V/R ledet kommune…

Comments are closed.