29. marts 2024

Det er et helt bevidst valg, når byens butiksejere ikke vil sprede julestemning med julebelysning i byens handelsgader. (Screenshot fra video).

Det er et helt bevidst valg, når byens butiksejere ikke vil sprede julestemning med julebelysning i byens handelsgader. (Screenshot fra video).
Det er et helt bevidst valg, når byens butiksejere ikke vil sprede julestemning med julebelysning i byens handelsgader. (Screenshot fra video).
Der er ikke meget julehygge-lys i Holbæks handelsgader – og det er et helt bevidst valg, som byens butikker har taget.

Handelsstandsforeningen belsuttede på sin generalforsamling tidligere i år, at droppe julebelysning i det den kalder “Center Holbæk” – og som vi andre kalder Ahlgade, Nygade og Smedelundsgade.

Årsagen til beslutningen er, at udgifterne til julebelysning og juletræ efterhånden udgør ca. 25% af foreningens samlede budget og ca. 50 % af aktivitetsbudgettet. Det fremgår af handelsstandsforenigens hjemmeside.

Desuden har man fået nej fra Holbæk Kommune, da man i 2010 og 2014 søgte om tilskud til julebelysningen.

Af den grund besluttede generalforsamlingen sig i stedet for, at der opstilles et juletræ og “at butikker der er medlemmer af Handelsstands-foreningen og andre medlemmer i gadeplan tilbydes gratis et antal løbende meter gran guirlander leveret, opsat og nedtage”.

Handelsstandsforeningens bestyrelse har så besluttet “i højere grad at fokusere på flere arrangementer i årets løb med henblik på at forøge butikkernes omsætning”, som der står op foreningens hjemmeside.

Læs også: Klumme: Julen er lysets fest – bare ikke i Holbæk

6 thoughts on “Derfor gider butiksejerne ikke julebelysning

  1. Det er en skam for byen – at byens forretninger samt Kommune ikke kan støtte op om at lave en flot jule udsmykning – Som det ser ud i dag ligner byen jo næste alle de andre 11 måneder om året.
    Nej det er hvis på tide at forretninger og Handelsstadsforeningen – Kommune får sat sig ned og fundet en løsning på dette problem – Som by kan vi ikke være bekendt at vise så sløv jule udsmykning – Jeg har forståelse for at Handelsstadsforeningen ikke skal betale det hele – for der er jo forretninger som ikke er medlemmer – men så må man jo pålægge forretninger i Holbæk by at betale til en julepulje – hvor Kommune også betaler – Så sæt jer ned og find en løsning – For med så ringe juleudsmykning vil det også ud gå ud over jule handel da folk vælger andre steder at handle hvor der julehygge 🙂

  2. Ikke nok med at der mangler julepynt, der er også møgbeskidt. Handelstandsforening kunne havde brugt nogle af de 12,3 milioner de blev fritaget for at betale, til et par koste og lidt julepynt

  3. Et julekort.

    Nu er det jul i Danmark, og vi er alle glade og det hele starter i september !
    Man kunne tænke sig, at forretningerne i Danmark er for tidligt ude. Vi bliver mere eller mindre trætte af juleriet inden det overhovedet begynder. Det er synd. Jeg er af den holdning, at de forskellige højtider har deres egen tid på året, og de starter ikke tre måneder for tidligt. Jeg ved ikke om de forretningsdrivende forventer, at få en øget jule omsætning ved at starte alt for tidligt, men for mig giver det nærmest en modsat holdning over for de pågældende forretninger.
    Halloween ja hvad der det nu for en Amerikansk ting der kommer forbi. Jeg ved det ikke. Det har da altid heddet Allehelgensaften. Hvad med den ? den kommer i klemme i mellem alt for tidlig julepynt og godter der stort set ikke er interesse for endnu. Fastelavn er blevet noget fladt noget ingen rigtig gider. I min barndom lavede mormor fastelavns boller og kaffe bord hvert år. Og vil kunne sørme selv finde ud af at lave flotte fastelavnsris. Ved officielle højtider var der ikke kun flag på bussen, men også langs alle byens gader. Vi havde en naturlig stolthed, af vores lille land, og holdt af vore traditioner.
    Jeg ved ikke rigtigt hvad der går galt i Danmark, men jeg synes de forretningsdrivende udviser en dvask, og lad holdning. For mig ser det ud som om de ikke har styr på traditionerne, og er usædvanligt dårlige til at udnytte de højtider vi nu en gang har, i vores lille land. Og det forstår jeg ikke. Jeg kunne nævne et par stykker i flæng. Fastelavn, Påske, Pinse, grundlovsdag, Valdemarsdag (flagets dag), Sankt Hans, Høst, Allehelgensaften, Mortensaften, Jul. Hver ting til sin tid, og de skal ikke blandes sammen. Skal der dekoreres vinduer så få nogle dekoratører til det, hvis det er for svært.
    Ikke for at jeg vil blande mig i hvad den Danske Folkekirke foretager sig, men blot spørge henkastet; Hvor er den henne ? Vil man have folk til huse, skal man måske også reklamere lidt for sig selv. Gøre sig synlig i daglig dagen, ved højtider i særdeleshed. Kirken skulle måske ansætte et par reklame folk med kirkelig forståelse.
    En julepyntet by som min by, Holbæk, der udviser sin panache ved det mindste juletræ jeg i mine snart 55 år nogen sinde har oplevet. Guirlander men helt uden gran, rundt om en kunstig is bane. En hovedgade, stort set uden julepynt af nogen art, og tilsvarende kedelige julevinduer. Så er vi nået til vores gågade, Nygade, der udviser samme flotte og tiltrækkende julepynt som Smedelundsgade, hvilket vil sige omtrentligt ingen ting. Det får jo ikke mig til at gå i byen for at handle julegaver. Faktisk gider jeg næsten ikke bevæge mig ud i byen, for den ser jo ud som den plejer, en kold November dag i regn og rusk. Kedelig. Retfærdigvis skal nævnes at der trods Handelstands foreningens, og Kommunens søvnige, julefjendske holdning, alligevel er to eller tre forretninger er synes at holde jul, og som har formået at frembringe pæne juleudsmykninger. Går vi lidt uden for selve by kærnen, kommer vi til Danmarks øjenbæ nr 1. Holbæk Megacenter. Bygningerne ligner i bedste fald genbrugte fabriksbygninger fra forrige århundrede, og gang forholdene er nogenlunde lige så fine. Jul er der intet af, faktisk kunne man lige så godt gå i kirke, eller på rådhuset. Man kan undre sig over at de vil være sig selv bekendt, dem med forretningerne og dem på kommunen. Men jeg kan da anbefale at man kikker på vores vandtårn, ved Lagegården. Normalt med et underligt blåt lys, men i December måned tillige forsynet med rødt lys. Et DEJLIGT, SMUKT og fuldstændigt ligegyldigt lysshow der kører løs hele året.
    Egentligt havde jeg tænkt at tage nogle fotografier, af byens juleudsmykning, eller manglen på samme. Men det er vidst ikke værd at ofre film på. Jeg husker julegaderne med gran guirlander og fine hvide klokker med lys i. Klokkerne blev til røde lamper, og Labæk fik gule lamper. Der var glög i gaderne – gratis – hvilket måske nok var lidt overdrevet men der kunne jo være boder der solgte det. Flotte vinduer med nisser og gode tilbud. NÅ ! men i år startede det hele tidligt i september, da vi gik i shorts og T-shirt, og svedte. Hvem andre end de forretningsdrivende, tænker julehjerter, glög og flæskesteg på det tidspunkt ? Nu har vi så levet med guirlander, glimmer og julehjerter, i 3-4 måneder, så nu ønsker vi os langt væk fra Danmark, og ud til varme badestrande i Thailand.
    I må meget undskylde. Jeg kom til at skrive det, mange gå og tænker. Jeg tror jeg tager bilen og kører til et stor center. Danmark er ikke så stor, så bilen smutter da til Næstved stor center, City2, Lyngby Centeret eller Rødovre Centrum. Bilen må holder der meget længere end 2 timer, og helt gratis, med undtagelse for Lyngby Cerneret der efter en time, kræver 6,00 kr. i timen. Der kan jeg gå inde i varmen og komme rigtigt i julestemning, for det er næsten umuligt i min by, Holbæk.
    GLÆDELIG JUL

Comments are closed.