29. marts 2024

Det bliver dyrere for nogle at komme af med spildevandet mens andre – bl.a. storforbrugere i erhvervslivet – slipper meget billigere.

Det er et nyt lovkrav om om vandrabat til erhvervsvirksomheder, som har fået Holbæk Forsyning A/S til at indføre en fast spildevandsafgift på 500 kroner i 2015 – uandset mængden af spillevand.

– Vi går generelt efter at sikre at taksterne er stabile, så vores kunder undgår pludselige udsving. Vi kan dog ikke sikre vores kunder mod konsekvenserne af ny lovgivning og ændrede regler, for eksempel er der i år indført en trappemodel, der giver virksomheder med stort vandforbrug en markant rabat på spildevandsafledning, siger John Harpøth, bestyrelsesformand, Holbæk Forsyning A/S.

Holbæk Forsyning A/S’ bestyrelse har valgt at indføre et fast bidrag på spildevand.

– Vi indfører et fast bidrag per stik på 500 kr. om året uden moms. Det giver en samlet årlig prisstigning på ca. 500 kr. om året for sommerhuse og husstande med et forbrug på mellem 50 m3 og 100 m3. Til gengæld vil beboere i etagebyggeri slippe ca. 100 kr. billigere. Husstande med et vandforbrug over 100 m3 kommer til at få nogenlunde uændrede udgifter, siger John Harpøth.

Småbebyggelser som sommerhusområder med lille vandforbrug og afledning er, ifølge Holbæk Forsyning A/S, lige så dyre at servicere mht. spildevand som etagebyggeri etc. med større vandforbrug og afledning. Den nye takststruktur skal dermed sikre en mere rimelig fordeling af de faste omkostninger ved vand og spildevand, der udgør den største del af omkostningerne på vand- og spildvandsområdet.

John Harpøth understreger at selvom Holbæk Forsyning A/S ændrer i takststrukturen, så er omsætningen i selskaberne samlet set faldende.

Prisen på drikkevand holder sig i ro, fordi Holbæk Forsyning A/S har gennemført besparelser, der opvejer de øgede vandskatter.