16. april 2024

Fanni Baudo og Lærke Hooge Andersen i Uganda. PRfoto: Torben Ulrik Nissen.

Fanni Baudo og Lærke Hooge Andersen i Uganda. PRfoto: Torben Ulrik Nissen.
Fanni Baudo og Lærke Hooge Andersen i Uganda. PRfoto: Torben Ulrik Nissen.
Mad, kunst og et gammelt forsoningsritual forenes, når danske og ugandiske kunstnere på mandag underviser skole-elever i Holbæk.

Hvad har indtagelsen af en orange-grøn drik med kunst, forsoning og Uganda at gøre? Hvorfor bygger en ugandisk kunstner legepladser af kapsler og genbrugsflasker? Og tilbereder og spiser vi ikke kun mad for at stille vores sult?

På mandag får Elverdamskolen besøg af en af Ugandas mest eksperimenterende kunstnere. Sammen med de to danske designere Lærke Hooge Andersen og Fanni Baudo introducerer Ruganzo Bruno eleverne for et ældgammelt ritual, som befolkningen i det nordlige Uganda stadig bruger til at skabe forsoning mellem stridende familier og klaner.

Under den usædvanlige skoleworkshop, som kunstnerne kalder ‘What’s Eating You’, fortæller de eleverne om, hvordan tilberedelse af måltider og fællesspisning bruges i ritualer og kan inddrages i kunsten. Eleverne vil desuden blive opdelt i to forskellige klaner. Og hver af de to klaner skal fremstille deres egne spiseredskaber og kommer på egen krop til at opleve, hvilken rolle mad kan spille i forsoningsprocesser og i ritualer.

Skoleworkshop udviklet i Uganda
Workshoppen er blevet udviklet siden de tre kunstnere mødtes for otte måneder siden i Ugandas hovedstad Kampala. I februar i år besøgte Lærke Hooge Andersen og Fanni Baudo Ruganzo Bruno i det slumkvarter, hvor han har bygget en hel legeplads af kapsler og genbrugsflasker. Og på det universitet, hvor han underviser i kunst og industriel design.

Ruganzu Bruno har desuden grundlagt netværket Ecoart Uganda, som består af 14 miljøbevidste ugandiske kunstnere, der forvandler plastik-, metal- og glasaffald til kunst og rejser debat om miljøforurening.

Under rejsen til Uganda overværede Fanni Baudo og Lærke Hooge Andersen desuden, hvordan to klaner blev forsonet gennem indtagelsen af en bitter drik, tilberedelse af mad, rituelle danse og et fællesmåltid.

‘What’s Eating You’ arrangeres i samarbejde med Images Ung under Center for Kultur og Udvikling (CKU). Siden 2010 har CKU arrangeret mere end 300 skoleworkhops med internationale kunstnere på skoler i 22 forskellige kommuner. Holbæk Kommune har været med fra begyndelsen.

En af årsagerne til at Images Ung arrangerer workshops som “What’s Eating You” er at præsentere unge i Danmark for kunst, der er anderledes end den, de oftest møder

– Når unge i Danmark møder kunst, som er skabt udenfor USA og Europa, udvider det deres kunstsyn og deres perspektiver på verden, siger Aya Lee, leder af Images Ung.