19. april 2024

Fredag den 19. september byder Huset På Næsset på en fortælling om Huddie Ledbetter i ord sange og billeder, fortalt og sunget af Tom Eriksen.

Mange kender sangene ”Goodnight Irene” og ” Midnight Special”; men knap så mange kender historien bag sangene eller ved hvem der har skrevet dem. Navnet er Huddie Ledbetter med kunstnernavnet, eller rettere fængselsnavnet Lead Belly. Han har siddet i fængsel flere gange; i alt næsten 12 år.

I begyndelsen af 1900-tallet rejste Huddie Ledbetter rundt i Louisiana og Texas med guitaren på ryggen. Af og til arbejdede han som omuldsplukker og cowboy. På et tidspunkt fik han en dom på 30 dages hårdt vejarbejde med fodlænke i et ”road gang”, men flygtede efter 2 dage. I de næste mange år røg Ledbetter ind og ud af fængsler med domme for bl.a. mordforsøg og mord.

I fængslet kom en mand, John Lomax, på besøg, medbringene optageudstyr. John Lomax, der arbejdede for Kongresbiblioteket havde fået den ide, at tage på rundtur i fængslerne i sydstaterne for at optage de sortes gamle folkesange. Ledbetter får lov at indspille nogle af sine sange bl.a. ”Goodnight Irene”. Ledbetter får John Lomax til at sende en sang fra optagelserne til guvernøren i Louisiana, som nedsætter Ledbetters straf.

Efter Ledbetter er blevet løsladt, rejser han rundt med John Lomax og optræder. Han indspiller flere plader og får sit eget radioshow i New York. Men får også en dom for knivoverfald.

Tom Eriksen har sammensat en mosaik af ord, billeder og sange. Gamle billeder fra livet i sydstaterne, masser af Lead Belly sange og ikke mindst en række historier om en utrolig mand med et helt utroligt livsforløb og det hele kan ses og høres fredag aften i Huset på Næsset.

Info:
Den utrolige historie om Hudseon Ledbetter
Dato: Fredag d. 19. september kl. 20.00
Sted: Huset på Næsset, Udbyvej 52, Udby, 4300 Holbæk
Billetter á kr. 60,- kan købes online på www.husetpaanaesset.dk eller i døren.