Hjælp til tabubelagt lidelse

Cirka 400.000 danskere lider af ufrivillig vandladning, men kun få søger hjælp. Det mener Holbæk Kommune er ærgerligt, da mindst syv ud af ti kan hjælpes. Derfor inviterer kommunen nu til sundhedscafé, hvor fagpersoner i en let og frisk tone giver gode råd om problemet.

Mange danskere – både mænd og kvinder – lider af inkontinens, og lidelsen er mest udbredt blandt den ældre del af befolkningen. Derfor vil Holbæk Kommunes næste sundhedscafé for seniorer have temaet ”Hold tæt – og hold maven i gang”.

Sundhedsvejleder Tove Junge Rasmussen står for caféerne, og hun forklarer, at inkontinens kan være et stort problem både praktisk og socialt:

– Nogle “drypper” måske i bukserne, når de hoster, nyser eller dyrker sport. Andre tisser i bukserne, fordi deres tissetrang kommer så stærkt og pludseligt, at de ikke har en chance for at nå på toilettet. Og man kan jo nemt sætte sig ind i, at den type udfordringer virker begrænsende for livskvaliteten, siger hun.

De fleste kan hjælpes
Kun få søger hjælp for deres inkontinens, men lidelsen kan faktisk afhjælpes med enkle midler som genoptræning, kostomlægning og medicin. Det samme gælder afføringsproblemer, som også er et tema ved sundhedscaféen. Her vil en sygeplejerske med speciale i inkontinens fortælle om både behandlingsmuligheder og de ting, seniorerne selv kan gøre for at afhjælpe problemerne.

– Man kan nå rigtig langt med enkle øvelser eller ændringer i kosten, men det er ikke nok i alle tilfælde, og så er der heldigvis andre muligheder at ty til. Desværre er der mange, der ikke kender mulighederne, og derfor ikke søger hjælp, og det er ærgerligt, for rigtig mange kan slippe for de fleste eller alle deres gener, forklarer Tove Junge Rasmussen.

Fem sunde caféer
To gange om året inviterer Holbæk Kommune alle seniorer i kommunen på café. Menuen er dog ikke brunch eller cafe latte, men derimod rådgivning og snak om sundhedsrelaterede problemstillinger. I maj måned er der fokus på inkontinens og fordøjelse, og til september gælder det temaet ”Hold dig aktiv – og hold hjemmehjælperen fra døren”.

Caféerne bliver holdt forskellige steder i kommunen, så alle har mulighed for at komme til dem:
Den 22. maj på Holbæk Bibliotek, lille sal
Den 23. maj i Mårsø Områdecenter
Den 24. maj på Jyderup Bibliotek, byrådssalen
Den 30. maj i Foreningshuset i Undløse
Den 31. maj i Tølløse Aktivitetshus
Alle caféer er kl. 10.00-11.30.

Skriv et svar