Lokalt firma skifter tremmer i fængsel ud med vinduer

Tremmerne, der skulle forhindre fangeflugt, bliver skåret væk. PR Foto.

Tømrergaarden i Tuse A/S skal udskifte tremmerne i Vestre Fængsel med vinduer.

Vestre Fængsel siger farvel til tremmerne med de nye vinduer, der nu installeres i samtlige 445 celler i Danmarks største arresthus. Vinduerne er dobbelt så store som de gamle, og det giver masser af dagslys ind i cellerne.

Vestre Fængsel er Danmarks største arresthus. Nu får de indsatte mere lys, når tremmerne skiftes ud med vinduer. PR Foto.

– Dagslys betyder meget for menneskers psyke. Derfor er det et mangeårigt ønske, vi nu får opfyldt. De gamle vinduer har siddet siden fængslet blev bygget i 1895. Vi vil gerne af med tremmerne. De er kun en yderligere psykisk belastning. Når man sidder i en aflåst celle her, ved man godt, at man er i fængsel – det behøves der ikke tremmer til. De nye, store vinduer er med brudsikkert glas og er mindst lige så sikre som de gamle med tremmer, fastslår Peter Vesterheden, inspektør for Københavns Fængsler og dermed chef for Vestre Fængsel.

Vinduerne er udviklet og produceret af Grevinge Maskinsnedkeri v/ Tømrergaarden i Tuse A/S. Det er sket i tæt samarbejde med Københavns Fængsler, Teknologisk Institut, Dansk Vindues Certificering og Væksthus Sjælland.

– Vinduet er bygget op af fem lag glas med folie imellem. Brudsikkerheden er testet på Teknologisk Institut og hjemme på vores snedkeri. Blandt andet har vi haft en stor fyr til at banke løs på vinduet med en hammer og med ting, som normalt findes i en celle – for eksempel et sengebræt. Vinduet har holdt til det hele, fortæller direktør Birger Daurehøj, Tømrergaarden i Tuse A/S.

I alt skiftes 580 vinduer ud – et projekt der varer et års tid. I hver celle tager det mindst to arbejdsdage at fjerne tremmer og vindue, skære hul i muren til det større vindue, sætte det i og afslutte med udvendigt murerarbejde og indvendig indfatning.

– Vi investerer samlet cirka 11 millioner kroner i de nye vinduer. Til gengæld regner vi med at spare ganske meget på varmeregningen. De gamle vinduer fra 1895 var etlags, mens de nye er termoruder. Samtidig har vi fået nyt varmesystem, hvor vi udnytter fjernvarmen langt bedre, fortæller Peter Vesterheden.

– Men den helt store gevinst er alt det dagslys, vi får ind. Og nu bliver der også udsigt fra cellerne. De gamle vinduer sad over hovedhøjde. De nye går så langt ned, at man kan stå på gulvet og kigge ud. Vi har den erfaring, at jo bedre rammer om afsoningen, jo færre konflikter får vi, siger Peter Vesterheden.

Der kommer mere lys ind og udsigten bliver ikke skæmmet af tremmer, når vinduerne er sat op. PR Foto.

De nye, større vinduer ændrer markant det visuelle indtryk af fængslet udefra, men Peter Vesterheden kalder det en æstetisk god løsning. De grå vinduesrammer er i træ. Hvert vindue består af tre felter med glas og et felt, hvor der udvendigt er en grå stålplade med huller til ventilation, så ruden bagved kan åbnes. Det er en resultat, som Grevinge Maskinsnedkeri v/ Tømrergaarden i Tuse A/S har arbejdet sig frem til via flere prototyper.

– Vores motto er ”Alt hvad andre ikke kan”, siger Birger Daurehøj og fortsætter:
– Dette er det første projekt af sin art i Danmark, og det har kun gjort opgaven endnu mere spændende. En af udfordringerne i forhold til sikkerheds- og funktionskrav har været, at vinduer jo normalt skal sikres mod indbrud, mens disse skal sikres mod udbrud. Det stiller blandt andet helt særlige krav til glaslisterne på den udvendige side. Det har vi løst og står nu med et gennemtestet produkt, der også kan tilpasses andre sikre institutioner, hvor man ønsker at komme af med tremmerne.

Skriv et svar