Kurser giver kronisk syge livsmodet tilbage

Borgere med kronisk sygdom har stor gavn af Holbæk Kommunes kurser om veje til et godt liv på trods af smerter og kronisk sygdom. Det viser en ny evaluering af tilbuddet ”Lær at leve med kronisk sygdom”.

Analyseinstituttet DSI har netop færdiggjort en omfattende landsdækkende evaluering af kurset ”Lær at leve med kronisk sygdom”, og resultatet er meget positivt. Kursisterne oplever blandt andet øget livskvalitet, bedre fysisk og psykisk helbred samt mindre træthed og færre smerter.

Holbæk Kommune er en af de kommuner, der har udbudt kurset siden det blev lanceret i 2007, og også i Holbæk er resultaterne helt i top. Lokalt fortæller kursisterne, at de er blevet bedre til at håndtere de problemer, der gør det vanskeligt at leve med en kronisk sygdom.
Således har næsten 90 % været tilfredse med kurset og giver udtryk for, at det var tiden og kræfterne værd at deltage. Knap halvdelen af kursisterne er desuden blevet bedre til at håndtere smerter, og næsten 80 % fortæller, at de er blevet bedre til at håndtere vanskelige følelser som tristhed, nedtrykthed og bekymring.

Dagligdagens problemer kan løses
Siden det første kursus i 2007 har cirka 140 borgere gennemført et af Holbæk Kommunes tilbud for kronisk syge. I løbet af de seks kursusgange, hvert forløb strækker sig over, arbejder instruktører og kursister med emner som muskelafspænding, vanskelige følelser, medicinforbrug, kostvaner og træthed.

– Når man lider af en kronisk sygdom, kan det være svært at få dagligdagen til at hænge sammen, da der følger mange problemer og udfordringer med diagnosen som kronisk syg. Derfor har kursisterne glæde af at møde andre i samme situation og få forskellige værktøjer og inspiration til at tackle udfordringerne og få mere ud af livet, forklarer Julle Semmelhaack, der er Holbæk Kommunes koordinator af kurserne.

Kronikere underviser kronikere
Dygtige frivillige instruktører leder to ad gangen et kursusforløb. De lider selv af en kronisk sygdom, og er alle tidligere kursister på ”Lær at leve med kronisk sygdom”. Morten Thustrup deltog for to år siden på kurset, og han har netop kørt sit første kursus som instruktør.

– Jeg tror, at kursets succes skyldes, at det rammer kursisternes behov meget præcist. Det er nogle relevante emner, der bliver taget op, og så har det også stor betydning, at vi undervisere selv er kronisk syge. Vi står i samme situation som kursisterne og ved ”hvor skoen trykker”, men vi ved også, at det kan lade sig gøre at leve bedre med en kronisk sygdom, forklarer Morten Thustrup.
Alle instruktører er uddannet hos Komiteen for Sundhedsoplysning, som er den enhed, der koordinerer patientuddannelserne.

Stor interesse for kurset
Holbæk Kommunes kursus er blevet så populært, at der på nuværende tidspunkt står folk på venteliste. Kommunens sundhedscenter og instruktørerne er dog i fuld gang med ar planlægge flere hold, så der bliver plads til alle interesserede. Derfor er der behov for flere instruktører:

– Vi kan ikke gennemføre kurserne uden dygtige og engagerede instruktører, så vi håber, at flere har lyst til at hjælpe til. Vi skal nok sørge for den nødvendige uddannelse og relevante materialer, fortæller Julle Semmelhaack. Interesserede kan henvende til Holbæk Kommunes sundhedscenter.

Flere tilbud
Succesen med ”lær at leve med kronisk sygdom”-kurser har medvirket til, at Holbæk Kommune har udvidet kursusudbuddet. Borgerne bliver nu også tilbudt workshoppen ”Aktiv med kronisk sygdom”, som fokuserer på at blive mere aktive på arbejdsmarkedet eller i fritiden, og kursus ”Lær at tackle kroniske smerter”.

– Vi vil gerne give kursisterne de bedste forudsætninger for at få et godt liv på trods af deres kroniske sygdom, og derfor bestræber vi os på at sætte et godt og varieret kursusudbud sammen. Vi forsøger også at holde kontakt og støtte kursisterne, når de har gennemført kurserne, og derfor inviterer vi dem til at møde op i vores netværkscafé, hvor der er arrangementer med forskellige oplæg og tid til snak og erfaringsudveksling, forklarer Julle Semmelhaack.

Skriv et svar