24. april 2024

14 danskere mister hver dag livet på grund af lungesygdommen KOL. Derfor sætter Holbæk Kommune igen fokus på rygning og tidlig opsporing af lungesygdommen KOL, populært kaldet ’rygerlunger’.

Holbæk Kommunes Sundhedscenter retter på den internationale KOL-dag den 16. november blikket mod borgernes lunger og ikke mindst de risici, borgerne udsætter sig selv og andre for.

Den kedelige baggrund for dagen er blandt andet, at sygdommen rammer næsten 15 % af alle voksne danskere over 45 år. Rygere, eks-rygere og passive rygere samt personer, der jævnligt er udsat for små støvpartikler fx i forbindelse med deres job, er i risikogruppen for at udvikle KOL. KOL er en utrolig lumsk sygdom, som ofte først opdages når ens lungekapacitet er nedsat med 50 %, og man derfor hurtigt bliver forpustet og får åndenød ved minimal fysisk aktivitet.

Tidlig opsporing og fokus på rygestop
Forebyggelse og tidlig opsporing er afgørende, da man herved er i stand til at stoppe nedbrydningen af lungerne. Rygestop, medicinering og motion har rigtig god effekt og er derfor grundstenene i den kommunale vejledning.

På KOL-dagen den 16. november tilbyder sundhedsfaglige medarbejdere fra Holbæk Kommune at foretage kuliltemålinger og informere om rygestopkurser. Det sker følgende fire steder:

Borgerservicecenter, Jernbanevej 6, 4300 Holbæk
kl. 11.00-13.00

Det Aktive Kronikerhus, Rebslagervej 15, 4300 Holbæk
kl. 11.00-13.00

Kvickly Slotscentret, Slotsvolden 7, 4300 Holbæk
Kl. 15.00-17.00

SuperBest, Holbækvej 100, 4450 Jyderup
kl. 14.00-16.00

På Holbæk Sygehus’ lungeambulatorium kan borgerne få foretaget en lungefunktionsmåling og få en rygestopsamtale og/eller en samtale om lungemedicin og inhalatorer.

Holbæk Sygehus, Smedelundsgade 60. Lungeambulatoriet 04-5
kl. 14.00-17.00

En af mange aktiviteter
Aktiviteterne på den internationale KOL-dag er et tilbud blandt mange, der alle sigter på at styrke indsatsen for borgere med KOL eller andre kroniske sygdomme.

Som et led i indsatsen har Holbæk Kommune fået bevilget penge fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet til et 3-årigt projekt. I projektet indgår blandt andet Det Aktive Kronikerhus, hvor borgere med kroniske sygdomme kan møde andre i samme situation. Kronikerhuset ligger som Holbæk Kommunes Træningsenhed på Rebslagervej 15. Et andet tiltag er netop at understøtte, at borgere med blandt andet KOL kan fortsætte med at træne sammen i grupper, når eksempelvis et genoptræningsforløb efter et sygehusophold er afsluttet.  

Fakta om KOL
– KOL betyder kronisk obstruktiv lungelidelse. Lidelsen udvikler sig gradvist og betyder, at luftvejene er forsnævrede, hvilket gør lufttransporten i kroppen anstrengende.
– 430.000 danskere skønnes at have KOL i forskellig grad.
– 100.000 går rundt med KOL uden at vide det.
– 30-40 % af alle daglige rygere vil ende med at få KOL.
– KOL rammer næsten 15 % af alle voksne danskere over 45 år.
– Der er hvert år ca. 23.000 indlæggelser på danske hospitaler som følge af KOL.
Tal fra Danmarks lungeforening