28. marts 2024

Redaktionen har modtaget nedestående læserbrev.

Den liberale sejrsgang.

Det er min påstand, at det netop overståede folketingsvalg kun havde en sejrherre – nemlig de liberale. Det siges, at på Christiansborg er det Venstrefolkene – trods tabet af statsministerposten – som i denne tid går rundt med løftede hoveder.

Valgnederlaget er erkendt og glemt, men det liberale Danmark vejrer morgenluft. Hvis man et øjeblik ser bort fra Enhedslistens flotte valgresultat, båret hjem af en enkelt person, nemlig Johanne Schmidt Nielsens søde og friske væsen, så var der rød tilbagegang over hele linjen. Venstre, Liberal Alliance og det Radikale Venstre fik tilsammen 73 ud af 175 mulige mandater.

Det er muligt der kan være forskellige opfattelser og tilgange til, hvilke partier der kan tillade sig at kalde sig liberale, men alle 3 partier havde mandatmæssig fremgang. Vi skal 100 år tilbage i historien for at finde en lignende opbakning til den liberale grundide. Jeg er meget enig med Britta Schall Holberg når hun i Information siger, at valget også var et kærkomment dødsstød til den nationalkonservative værdikamp, der har præget 00`erne og martret mange liberale fritænkere.

Den liberale opfattelse af politik og filosofi har altid været et kritisk syn på staten og andre der forsøger at tilrane sig magt og ære. Til gengæld er det en grundlæggende liberal filosofi at Danmark er et åbent land der ønsker alle velkommen, som vil bidrage til fællesskabet uanset uddannelse, alder og religion.

Er der noget som danskerne skriger på nu, så er det mindre bureaukrati og mindre statsstyring. Den omkringsiggribende adfærdsstyring via gebyr og afgifter og politikere der skal kloge sig på folks sundhed, kvindekvoter i bestyrelser, fadbamser til fodboldkampe, rygning i eget hjem og der kunne nævnes rigtig mange andre eksempler på den personlige adfærdsstyring har taget overhånd.

Det bliver interessant at følge i hvilken udstrækning den nye regering vil videreføre den tidligere regerings økonomiske politik, måske fordi man har indset, at der ikke er nogen vej udenom krisen men kun en vej igennem.

Skal Danmark komme igennem den internationale krise uden de store mèn, kræver det modige politikere der tør reformere. Og det var netop reformpartierne der var valgets store sejrherre. Man må håbe for de kommende generationer, at Det Radikale Venstre får held med at trække socialisterne i den liberale retning, så vi kan vedholde landets økonomiske reformpolitik.

De liberale mærkesager som der efterhånden har været givet køb på alt for længe må afvente et nyvalg. Den nye regering har siden dens tiltræden gang på gang sagt at ”det gælder om at tælle til 90. Hvis det står til trone, så mangler de liberale efter weekendens meningsmåling blot 10 mandater. Den nyeste måling viser at regeringen på blot 2 uger har mistet 7.

Hvis det er de brudte løfters politik regeringen fortsat vil lade sig styre af, så lyder det til at være en overkommelig opgave inden næste folketingsvalg.

Bjarne Kongsted
Svinninge
Medlem af Holbæk Byråd (V)