23. april 2024

Holbæk Forsyning A/S bestyrelse har den 10. oktober besluttet, at der skal bygges et nyt halmfyret varmeværk i St. Merløse. Det nuværende værk er gammelt og slidt, og undersøgelser har vist, at det vil være risikofyldt og dyrt for forbrugerne at forlænge levetiden.

Nogle forbrugere i St. Merløse har været skeptiske overfor et nyt halmvarmeværk, og har blandt andet afleveret underskrifter mod den lokalplan, der giver mulighed for at bygge et nyt halmværk.

– Vi er klar over, at nogle af forbrugerne i St. Merløse havde foretrukket en levetidsforlængelse. Det er kommet klart frem i den forbrugergruppe som vi har haft regelmæssige møder med og også på vores seneste informationsmøde i St. Merløse. Det har gjort, at vi har været ekstra grundige med at undersøge alternativer og komme rundt i krogene. Resultatet af vores undersøgelser er ret entydigt, at et nyt værk er den bedste og mindst risikofyldte løsning for vores kunder, og det er så det vi har besluttet, siger bestyrelsesformand i Holbæk Forsyning A/S, John Harpøth.

Forbrugerne er blevet hørt
Holbæk Forsyning A/S tog allerede i slutningen af 2010 en principbeslutning om at få udformet et konkret projektforslag, så Holbæk Kommune kunne lave en lokalplan. Det er den lokalplan som forbrugerne i St. Merløse har indsamlet underskrifter mod. Holbæk Forsyning A/S har siden midten af 2010 haft regelmæssige møder med en forbrugergruppe, der har været meget engageret i arbejdet.

– Forbrugergruppen og nogle forbrugere har været skeptiske overfor planerne, fordi de grundlæggende mener at prisen for fjernvarme i St. Merløse er meget høj og af forskellige historiske årsager. Men det har været en sund skepsis, fordi det har skærpet vores arbejde at blive udfordret på vores materiale og planer. På bundlinjen står, at Bestyrelsen i Holbæk Forsyning A/S mener at den rigtige og eneste ansvarlige løsning er at bygge et nyt halmvarmeværk, siger John Harpøth.

Et konservativt skøn siger, at det vil koste mellem 18 – 23 mio. kr. at bygge et nyt halmvarmeværk, der vil stå færdigt i slutningen af 2012. Udover at skulle kunne fyres med halm, vil Holbæk Forsyning A/S undersøge mulighederne for at det nye fjernvarmeværk skal kunne håndtere alternative brændselsformer som f.eks. flis, så det kan blive muligt at udnytte udsving i brændselspriserne til at sikre lave forbrugerpriser.

Prisen for det nye halmvarmeværk skal ifølge Forsyningsloven betales af forbrugerne i St. Merløse. Det betyder, at prisen vil stige en del i de første år (ca. 6 %), og mindre i årene efter, indtil prisudviklingen for fjernvarmeprisen vil ligge under den almindelig løn- og prisudvikling. En levetidsforlængelse, som en del forbrugere i St. Merløse har argumenteret for, ville give en umiddelbar prisstigning på ca. 10 % i 2012.