25. april 2024

1. juni træder nye parkeringsregler i kraft for blandt andet lastbiler. Det sker som følge af en ny parkeringsbekendtgørelse, som skal forbedre det trafikale miljø i byerne.

Køretøjer med tilladt totalvægt over 3500 kg må fra 1. juni ikke parkere på almindelige parkeringspladser. De må heller ikke parkere på veje på hverdage i tidsrummet fra kl. 18 til kl. 06, samt hele døgnet lørdage, søndage og helligdage. De skal i stedet parkere på såkaldte natparkeringssteder.

Udvalget for Klima og Miljø har derfor udpeget en række steder i lokalområderne som egner sig til natparkeringssteder for tunge køretøjer (med tilladt totalvægt over 3500 kg). Kriterierne for udvælgelsen har ud over en trafiksikkerhedsmæssig vurdering typisk været:

– oplagte offentlige pladser (også i åbent land tæt på bygrænsen), der allerede anvendes eller er udpeget af lokalfora i høringen
– veje i erhvervsområder
– større parkeringsarealer ved skoler, haller, institutioner mv.
– områder der naturligt egner sig til zoneafmærkning.

Flere borgere vil formentlig opleve, at deres lokale nærmiljø bliver forbedret. Det gælder for eksempel i forhold til støj, lugt og æstetiske gener fra parkerede lastbiler i boligområder. Hertil kommer forbedringer af trafiksikkerheden i forhold til eksempelvis dårlig oversigt og risiko for højresvingsulykker.

Ændringerne træder i kraft 1. juni
Den nødvendige afmærkning er nu opsat, og et kort over natparkeringssteder med tilhørende beskrivende liste kan findes på kommunens hjemmeside, hvor man også kan læse om de øvrige parkeringsregler.

Hvorfor nye regler?
Formålet med den nye parkeringsbekendtgørelse er at skabe ensartede standsnings- og parkeringsforhold for alle borgere i kommunen inden for tættere bebygget område. Det er desuden Midt- og Vestsjællands Politis opfattelse, at det vil være ønskeligt, at der er en vis ensartethed i de lokale standsnings- og parkeringsbestemmelser i politikredsens kommuner.

– Parkeringsbekendtgørelsen medfører, at der bliver ensartede regler inden for Holbæk Kommune og ikke kun regler der alene er gældende i Holbæk by, siger John Harpøth, der er formand for Udvalget for Klima og Miljø.