Nyvang besættes igen

Igen i år kan man opleve " De grønne" i Andelslandsbyen Nyvang. Foto: Jesper von Staffeldt.

Igen i år er Andelslandsbyen Nyvang rammen om et historisk totalteater, hvor gæsterne tages med til besættelsestiden.

Sidste år havde Andelslandsbyen Nyvang ved Holbæk stor succes med deres arrangement ”Nyvang besættes og befries på én dag”. Et hold statister / skuespillere fra det tidligere Østtyskland spillede meget realistisk værnemagtssoldater fra 2. verdenskrig med tro kopier af uniformer, våben og køretøjer, og der var gengasbiler, mørklægning, rationeringsmærker, kongemærker…

Arrangementet i år d. 30. april og 1. maj genbruger selvfølgelig dele af historien fra sidste år dvs. dagligdagen i en typisk landsby under besættelsen. Indtil for få år siden blev besættelsen bl.a. i en ”Dokumentarfilm” produceret lige efter krigen med Gunnar ”Nu ” Hansen som speaker, fremstillet som hele Danmarks kamp mod den tyske besættelsesmagt. Yngre danske historikere har nu bl.a. med bøger som ”Under hagekors og Dannebrog ” skildret ”De fem forbandede år” betydeligt mere nuanceret. Især på landet var forholdet ganske fredsommeligt mellem besættelsesmagtens soldater og den almindelige befolkning.

Meget få danskere deltog aktivt i kampen mod besættelsesmagten. En af de få var Holbaekonline.dk medarbejder Jesper von Staffeldts far, som var medlem af modstandsbevægelsen i Sydsjælland. Det er hans legitimationskort som medlem af frihedsbevægelsen, vi ser her på billedet. Jesper von Staffeldt er født i Næstved på Sydsjælland, men har tilknytning til Holbækområdet, idet familiens stamfader generalmajor Adolf von Staffeldt ligger begravet i en sarkofag i Undløse kirke. Foto: Jesper von Staffeldt.

DR-journalisten Hans Skårup interviewede for nogle år siden i den fremragende udsendelse ”Jul underBesættelsen” et par ældre tyskere bosiddende i Berlin , som havde været soldater i Danmark under krigen. Af interviewene fremgik det at de havde et særdeles godt forhold til deres værtsfolk på den gård hvor de var inkvarteret, og at de juleaften blev inviteret på julemiddag med gås og flæskesteg og dans omkring juletræet. Og det var der intet galt i , fordi de færreste almindelige tyske soldater var blodtørstige nazistiske uhyrer. Det var trods alt mere behageligt at være soldat ved ”Flødeskumsfronten” frem for Østfronten.

Den kamp der fandt sted mellem besættelsesmagten og modstandsbevægelsen, var fra tysk side hovedsageligt det desværre høj-effektive tyske politi (Gestapo & SD) og deres danske medløbere i form af ET, Hipo- og Schalburgkorpset.

Men lidt dramatik bliver der dog i weekenden d. 30. april og 1. maj. I arrangementet vil også indgå overfaldet den 29.august på bl.a. Holbæk kaserne og Frikorps Danmark. Sidstnævnte var danskere som kæmpede på tysk side på Østfronten. Korpset blev oprettet i sommeren 1941 efter det tyske angreb på Sovjetunionen med den danske regerings billigelse. Chefen for korpset blev oberstløjtnant Christian Kryssing ,som var artilleriofficer ved Holbæk kaserne . Allerede et halvt år efter blev Kryssing fjernet som leder af Frikorps Danmark idet han blev erstattet af ærkenazisten C.F. von Schalburg. Kryssing havde den ”fejl” han ikke var nazist , men meget national sindet og antikommunist.

Von Schalburg faldt i kampene på Østfronten , og lagde senere uforskyldt navn til det berygtede Schalburgkorps. Kryssing avancerede til artillerigenegalmajor i SS, men havde den personlige tragedie at hans kone blev hårdt såret under et bombeangreb , og han mistede begge sine sønner, som faldt på Østfronten.

Efter krigen blev han dømt som landsforræder, til trods for den danske regering som tidligere nævnt havde billiget oprettelsen af Frikorps Danmark.

I nedenstående video kan man høre orginalmusik fra krigen: Die Fahne hoch! skrevet af nazisten Horst Wessel. Han blev et ikon for nazisterne, da han blev myrdet i 1930 under en gadekamp af en kommunist. Men der lå intet politisk bag mordet, da begge de to herrer var oppe at toppes om hvem der skulle være alfons for den samme dame af det lettere kavaleri.

Se videoen fra sidste år nedenfor:

Mere: Se Fotos og video fra arrangementet her.

One thought on “Nyvang besættes igen

  1. Et lille PS!. Da tyskerne overfaldt de danske kaserner d.29.8.1943, kom det ikke til kamp ved Holbæk kaserne, selv om de danske soldater havde forberedt sig på kamp, ved at gå i stilling i byens udkant.
    Inden danskerne overgav sig sent på eftermiddagen, var det lykkedes at ødelægge mange våben, og et batteri fra kasernen sejlede til Sverige, for at undgå fangenskab.
    Flådens flagskib ” Niels Juel” lå i Holbæk d.29.8 1943 og prøvede at flygte til Sverige, men desværre forgæves.

Skriv et svar