24. april 2024

SKAT er begyndt på en dybdegående undersøgelse af omfanget af skattesnyd og muligt socialt bedrageri i de 26 danske ghettobebyggelser – herunder Vangkvarteret i Holbæk. Det oplyser SKAT.

Undersøgelsen er en del af regeringens plan, der skal ændre udviklingen i ghettoområderne. De er blandt andet karakteriseret ved, at flere end 40 procent af beboerne i alderen 18-64 år hverken har arbejde eller er under uddannelse.

– Rigtig mange af disse beboere får udbetalt sociale ydelser, og vores opgave er at undersøge, om der samtidig snydes med skat og afgifter. Hvis vi for eksempel kan konstatere, at der arbejdes sort, vil vi orientere de myndigheder, der har udbetalt de sociale ydelser, og vi vil hjælpe med at undersøge forholdene nærmere, oplyser SKATs projektleder, Erik M. Rosenbæk.

Skat kigger blandt andet på hvem, der bor på en given adresse, deres indkomstforhold og hvor stort et beregnet privatforbrug har været. Næste trin er grundigere at undersøge de indkomstforhold, der vækker mistanke.

– Mistanke er naturligvis ikke det samme som at fastslå, at der udføres sort arbejde eller sker socialt bedrageri, understreger Erik Rosenbæk.

– Men mange oplysninger vækker umiddelbart undren. For eksempel når en mandlig lejer kan have seks andre boende i sin lejlighed uden at have lejeindtægter, når en beboer kan sende mere end 100.000 kr. ud af landet uden at have anden indkomst end sociale ydelser, eller når to unge under uddannelse begge er flyttet hjemmefra og bor hos hinandens forældre. Det er en del af vores projekt at undersøge den slags situationer nærmere, forklarer Erik Rosenbæk.

Han kan ikke sætte tal på, hvor mange tilfælde af skattesnyd eller socialt bedrageri han forventer, eller hvor stort det samlede beløb kan løbe op i.

Virksomheder kontrolleres også
SKAT har også identificeret alle de virksomheder, der ejes af en beboer i de 26 boligområder. I alt er der tale om cirka 1200 virksomheder.

– Mange af disse virksomheder vil kunne forvente at få et uanmeldt besøg af SKAT, hvor vi blandt andet vil undersøge hvem, der arbejder i virksomheden, og om der registreres korrekt i kasseapparatet. Hvis vi konstaterer fejl eller mangler, vil vi kontrollere virksomheden nærmere, fortæller Erik Rosenbæk.