Folketingsvalget bliver digitalt i Holbæk

Når danskerne skal stemme ved det kommende folketingsvalg, bliver det mere digitalt end nogensinde.

Holbæk er blandt de indtil videre 29 kommuner landet over, som har valgt at bruge digitale valglister.

Med en pc og en stregkodescanner på valgbordet kan den valgtilforordnede registrere vælgeren på sekunder. Stregkoden på valgkortet scannes og accepteres, og vælgeren får sin stemmeseddel. Det er scenariet for mange af de kommende valgsteder, der har valgt at bruge it-virksomheden KMD’s system for digitale valglister.

De digitale valglister vil gøre valghandlingen mere effektiv.

– Det går langt hurtigere at få vælgerne forbi valgbordene, fordi de valgtilforordnede ikke først skal finde vælgernes navne i valglisten. På længere sigt vil det betyde, at der kan bruges færre tilforordnede vælgere på afstemningsstederne, fortæller KMD direktør Karen Nielsen.

Systemet afprøvet ved kommunalvalget
Systemet blev afprøvet ved kommunalvalget i 2009 på fire af de største afstemningssteder i Holbæk Kommune.

Erfaringen dengang var, at køerne ved valgbordene blev mærkbart mindsket.

Flere muligheder for statistik
Digitalisering giver også nye statistikmuligheder undervejs på valgdagen.

– Brugen af digitale valglister betyder, at man får nye muligheder på valgstederne undervejs i forløbet. Eksempelvis kan man få et helt aktuelt indblik i fremmødet fordelt på aldersgrupper og køn, forklarer Karen Nielsen.

Fakta

Sådan fungerer et manuelt valg
Den almindelige fremgangsmåde på valgstedet er, at vælgeren afleverer valgkortet til valglisteføreren ved valgbordet. Valglisteføreren skal derefter finde vælgeren i valglisten og krydse ham eller hende af. Derefter udleveres stemmeseddelen.

Sådan fungerer et digitalt valg med KMD Digital Valgliste
Med en pc og en stregkodescanner på valgbordet kan den valgtilforordnede hurtigt og nemt registrere vælgeren: Stregkoden på valgkortet scannes og accepteres, og vælgeren får sin stemmeseddel. Med KMD Digital Valgliste er valglisten opdateret med ændringer til lige før valgdagen. Det betyder bl. a., at der ikke er en manuel indskrivning af brevstemmer og manuel oprettelse og sletning af vælgere. Har vælgeren glemt sit valgkort, kan et erstatningsvalgkort med stregkode udskrives på afstemningsstedet.

Skriv et svar