25. april 2024

Foto: Rolf Larsen

Foto: Rolf Larsen

Borgmestrene i Holbæk, Kalundborg og Odsherred kommuner forstår de lærerstuderendes bekymring for en ringere uddannelse, hvis University College Sjælland (UCSJ) gennemfører de planlagte fyringer blandt underviserne. Men borgmestrene understreger, at de ikke har indflydelse på beslutningen.

I går demonstrerede omkring 75 lærerstuderende mod University College Sjællands planlagte besparelser på Læreruddannelsen Holbæk, som er den professionshøjskole der ser ud til at blive hårdest ramt under en større sparerunde.

Besparelser, der i henhold til en åben skrivelse fra De Studerendes Råd (DSR), vil betyde at 20 procent af underviserne på Holbæk Seminarium fyres. Ifølge de studerende vil det i så fald føre til en lavere faglighed og færre udbud af linjefag.

På det gamle rådhus i Holbæk overleverede demonstranterne på den baggrund ca. 800 protestunderskrifter fra studerende og borgere i både Holbæk, Kalundborg og Odsherred kommuner. Holbæks viceborgmester Louise du Plessis de Richelieu modtog de mange underskrifter.

Kommunen har sikret gode rammer
– På vegne af Holbæk Kommune takker jeg for de mange underskrifter, der vidner om den store og reelle bekymring, som de studerende har, hvilket vi forstår og anerkender. Og nu ekspederer vi så underskrifterne videre til rette vedkommende; nemlig bestyrelsen ved UCSJ. Det er således ude af vores hænder, hvad bestyrelsen beslutter, fastslår Holbæks borgmester Søren Kjærsgaard og fortsætter:

– Det er dog væsentligt at understrege, at vi fra kommunens side har søgt at skabe de bedst mulige rammer for Læreruddannelsen Holbæk. Så sent som i august måned i år besluttede byrådet således at Holbæk Kommune skulle erhverve seminariet fra UCSJ, og vi vil endvidere investere hele 80 mio. kroner i seminariebygningerne. Dette blandt andet for at sikre, at UCSJ på rentabel vis vil kunne fortsætte med at udbyde en fagligt kvalificeret læreruddannelse her i kommunen. Derfor bekymrer det mig også, at der måske sker en forringelse af uddannelsen.

Konsekvenser for hele Nordvestsjælland
Søren Kjærsgaards bekymring deles af borgmestrene i de to øvrige kommuner i Nordvestsjælland.

– Sker der en forringelse af læreruddannelsen i Holbæk, er det en torn i øjet på hele uddannelsesmiljøet her i det nordvestsjællandske. For så er der stor risiko for, at vores borgere vil søge til andre uddannelsessteder i landet. Og dermed mister vi potentielt den dygtige arbejdskraft, som på sigt skal sikre vores børn et godt skoleforløb, fastslår Thomas Adelskov der er borgmester i Odsherred Kommune.

Kalundborg Kommunes borgmester, Martin Damm, supplerer:

– Oplever vi samtidig en reduktion i antallet af linjefag på seminariet, vil det også betyde en forringelse af mulighederne for efter- og videreuddannelse af lærere fra Holbæk, Kalundborg og Odsherred kommuner. Vejen til at holde sine faglige kvalifikationer opdaterede vil simpelt hen blive mere ufremkommelig. Men som også Søren Kjærsgaard er inde på, så er der fortsat ikke truffet beslutning hos UCSJ.

Læs også: Lærerstuderende i protest mod besparelser