28. marts 2024

Ifølge ugebrevet A4 er Holbæk Kommune den 4. dårligste til at holde budgettet. Foto: Nationalbanken/Collage: Rolf Larsen

Budgettet er vedtaget - men der skal spares endnu flere penge. Foto: Nationalbanken/Collage: Rolf Larsen

Et flertal i byrådet vedtog onsdag Budget 2011-2014. Budgettet forventes dog genåbnet allerede på byrådsmødet den 27. oktober. Det betyder en ny sparerunde.

– Vi har nu vedtaget et budget for 2011-2014. Det er et hårdt men også nødvendigt budget, der skal rette op på Holbæk Kommunes økonomi og lægge grundstenen til en sund økonomi i fremtiden, siger borgmester Søren Kjærsgaard og fortsætter:

– Desværre kan det ikke lade sig gøre at gennemføre så store besparelser, uden at det får betydning for den offentlige service og for antallet af ansatte i Holbæk Kommune. Men hvis ikke vi gør det i år, bliver problemerne bare endnu større i de kommende år.

Borgmesteren understreger behovet for en genopretning af Holbæk Kommunes økonomi.

– Vi er gået efter at lave et robust budget, der tager udgangspunkt i en realistisk vurdering af de økonomiske udfordringer i Holbæk Kommune. Det mener jeg, vi er lykkes med, og derfor forventer jeg heller ikke, at de nærmest kroniske budgetoverskridelser, vi har været vidne til de seneste år, gentager sig, siger Søren Kjærsgaard.

Budgettet genåbnes
Borgmesteren understreger dog, at budgetvedtagelsen kun er første skridt på vejen mod en sundere økonomi. Et flertal i byrådet forventes således at genåbne budgettet allerede den 27. oktober.

– Vi har gennemført en større oprydning i vores økonomi. Derfor fik vi først det endelige overblik over de nødvendige besparelser midt i budgetprocessen. Det er en af de vigtigste grunde til, at vi er nødt til at godkende Budget 2011-2014 for umiddelbart derefter at genåbne det, siger borgmester Søren Kjærsgaard.

En ny sparerunde venter
Målet med den planlagte genåbning den 27. oktober er ifølge borgmesteren at finde yderligere besparelser på driften på minimum 50 millioner kroner årligt fra 2011 og frem. Sker det ikke, vil Holbæk Kommune oparbejde et underskud på 124 millioner kroner i 2012.

– Det netop vedtagne budget indeholder besparelser for 57 millioner kroner. Opgaven efter genåbningen er at finde minimum 50 millioner kroner mere på driften. Det var svært nok at finde besparelser i første omgang, så derfor forventer jeg en endnu hårdere anden runde. Vi skal ud i alle hjørner af organisationen for at komme i mål. Derfor er der heller ikke nogen områder der er fredet, slutter Søren Kjærsgaard.