23. april 2024

Arkiv foto: Rolf Larsen

Arkiv foto: Rolf Larsen

Byrådets medlemmer har afholdt det andet budgetseminar. Her arbejdede de med en række spareforslag.

De mange spareforslag skal behandles på økonomiudvalgsmødet den 20. august. Den 25. august er der førstebehandling af forslagene i byrådet.

– Vi er stadig et godt stykke fra målet, men vi har haft et rigtig godt og produktivt seminar, der har bragt os tættere på et budget for 2011. Men der mangler altså stadig mange millioner, og samtidig skal de forskellige forslag i høring. Så der vil formentlig ske store ændringer, inden vi kan slå søm i, siger borgmester Søren Kjærsgaard.

I starten af budgetprocessen regnede man sig frem til, at Holbæk Kommune ville mangle 94 millioner kroner i kassen i 2011 voksende til 161 millioner i 2014, hvis man administrerede den offentlige service som hidtil.

Godt forarbejde
Netop størrelsen på sparekravene får borgmesteren til at rose forarbejdet op til de to første budgetseminarer:

– Det siger sig selv, at det ikke er nemt at finde budgetforbedringer for 94 millioner kroner alene i 2011. Vi har jo sat os for ikke bare at lave en samlet rammebesparelse, men foretage en politisk prioritering af spareforslagene. Det stiller meget store krav til administrationen. Både direktionen, de økonomiske medarbejdere og ledere på forskellige niveauer har ydet og yder stadig en kæmpe indsats, mener Søren Kjærsgaard.

Skæbnebudget
Her ovenpå budgetseminaret og inden førstebehandlingen af budgettet, understreger borgmesteren vigtigheden af at opnå de nødvendige besparelser allerede i 2011.

– Budgettet for 2011 afgør, om vi lader strømmen og vinden bestemme retningen, eller om vi selv griber fat i roret og udstikker kursen. De økonomiske udfordringer forsvinder ikke af sig selv. Hvis ikke vi gør noget i år, er udfordringen bare dobbelt så stor til næste år, siger Søren Kjærsgaard og fortsætter:

– Det er afgørende, at vi går grundigt til værks og viser det politiske mod til at tage fat. Også der hvor det gør ondt. Desværre er det den eneste måde, vi kan sikre en sund økonomi med en positiv likviditet, penge til anlæg og ikke mindst til udvikling af servicen i et langsigtet perspektiv.
Borgmesteren er optimistisk i forhold til at få strikket et budget sammen, der kan sikre en sund økonomi. Men han understreger, at det vil kunne mærkes, at der skal rettes op.

– Det bliver på ingen måde noget jubelbudget. Tværtimod. Både borgere og medarbejdere vil mærke, at der bliver skåret. Men jeg fornemmer, at der er en vilje til at løse vores problemer, og derfor er jeg optimistisk, slutter Søren Kjærsgaard.